Pora roku, jaką jest jesień to najlepszy czas na zrobienie pysznych i zdrowych nalewek. Wiele owoców osiąga wtedy najlepszą dojrzałość. Domowe nalewki na spirytusie, będą idealne na rozgrzanie się i wzmocnienie podczas jesienno-zimowych wieczorów. Doskonale się sprawdzą, jako samodzielny trunek albo „wkładka” do herbaty.
Nalewka z derenia
Nalewka z derenia uważana jest za królową nalewek, ponieważ pito ją powszechnie w dworkach szlacheckich, a także pałacach. Charakteryzuje się wspaniałym zapachem i słodko- cierpkawym smakiem. Nalewka z derenia była i jest wykorzystywana przy przeziębieniu, grypie czy problemach jelitowych, gdyż owoce są bogate w witaminę C i antyoksydanty. Owoce zazwyczaj zbiera się we wrześniu.
Do przygotowania nalewki będą potrzebne: kilogram owoców, pół litra spirytusu 96%, pół litra wódki 40%, pół kilograma cukru (opcjonalnie miodu).
Nalewka z czereśni
Nalewka z czereśni nie jest bardzo popularna, ze względu na to, że owoce te nie należą do tanich. Najlepiej będzie je kupić latem, kiedy są najtańsze. Nalewkę z czereśni możemy przygotować z czerwonych, jak i żółtych owoców, jednak trzeba się upewnić, że są dojrzałe. Składniki bioaktywne, czyli przeciwutleniacze w czereśniach mają niezwykle wartościowe znaczenie dla naszego zdrowia. W dodatku wykazuje się, iż zwiększają poziom melatoniny w ludzkim organizmie, czyli mogą wspomagać nasz spokojny sen. Stąd jej wypicie wieczorem będzie kojące.
Nalewkę z czereśni można przygotować wykorzystując dwa różne przepisy.
Tradycyjny: kilogram czereśni, litr spirytusu, pół kilograma cukru, sok z cytryny.
Nowoczesny: dwa kilogramy czereśni, litr rumu, pół kilograma cukru, laska wanilii i kilka goździków.
Nalewka z pigwy
Dzięki bogactwie witaminy C, a także witamin z grupy B i związkom mineralnym, nalewka z pigwy jest naturalnym sprzymierzeńcem w walce z przeziębieniem czy grypą. Doskonale rozgrzewa, wzmacnia, a przy tym pysznie smakuje. Nalewka z pigwy jest jedną z najpopularniejszych nalewek przygotowywanych przez polaków, mimo tego, że zakup tego owocu w sklepach graniczy z cudem. Owoce pozyskiwane są najczęściej z przydomowych upraw i ogródków działkowych.
Tutaj przepisy na pyszne nalewki na spirytusie: https://fajnyogrod.pl/porady/nalewka-z-pigwy-na-spirytusie-lub-z-miodem-wlasciwosci-przepis-krok-po-kroku/.
Nalewka z żyworódki
Żyworódka pierzasta to roślina tropikalna z Madagaskaru, wykazująca niezwykle cenne właściwości dla ludzkiego organizmu. Przede wszystkim działa przeciwzapalnie, grzybo, bakterio i wirusobójczo. Ma szczególne zastosowanie przy leczeniu ran, oparzeń czy obrzęków. Pomoże także przy łupieżu skóry głowy.
Popularna jest nalewka z żyworódki do picia oraz spirytus żyworódkowy, który
służy do stosowania na skórę. Nalewka z żyworódki przygotowywany jest z jej mięsistych i soczystych liści, nie owoców. Tutaj znajdziesz sprawdzone przepisy na nalewki na spirytusie z żyworódki, ale nie tylko: https://fajnyogrod.pl/porady/sok-i-nalewka-z-zyworodki-pierzastej-krok-po-kroku-przygotowanie-wlasciwosci-i-zastosowanie/.
Coś wyjątkowego – nalewka z aronii
Aronia to poza wyjątkowymi walorami smakowymi również wyjątkowo zdrowa roślina. Każdy owoc aronii zawiera prawdziwą bombę witaminową, a przygotowanie nalewki jest dziecinnie proste. Chcesz wiedzieć jak to zrobić? Sprawdź przepis na nalewkę z aronii.