Z pewnością niewiele jest w naszym otoczeniu osób, które wyraziłyby zdecydowaną niechęć do przysmaku jakim jest czekolada.
Smakołyk ten jest dostępny w tak wielu formach, smakach oraz wariacjach, że każdy znajdzie produkt, który idealnie wpisze się w jego gusta. Należy jednakże pamiętać, że aby tak się stało, na etapie produkcyjnym wyrób musi zostać prawidłowo przygotowany, natomiast specjalistyczne maszyny muszą zadbać, by cechował się on satysfakcjonującymi walorami organoleptycznymi. Jednym z takich urządzeń jest konsza. Czym ona jest oraz do czego służy?
Maszyna ta wykorzystywana jest na końcowym etapie produkcji wyrobów czekoladowych zwanym konszowaniem czekolady, podczas którego odpowiada ona za przeprowadzanie masy czekoladowej przez kolejne fazy. Począwszy od suchej, poprzez plastyczną, aż do płynnej, dzięki czemu możliwe jest nadanie produktowi finalnemu pożądanego kształtu, właściwości. Jest to również zapewnienie, że nie będą w jego strukturze widoczne jakiekolwiek nierówności, grudki, czy pozostałości po bąbelkach powietrza. Mogłoby to bowiem negatywnie przełożyć się na odbiór czekolady przez konsumentów.
Większość nowoczesnych konsz, w które wyposażone są zakłady produkcyjne i przetwórcze bazuje na wykorzystaniu dwóch bądź też trzech wałów, które to w maszynie mogą zostać ułożone w pozycji pionowej bądź też poziomej. W zależności od specyfiki procesu produkcyjnego oraz wyrobu finalnego jaki ma zostać uzyskany po jego zakończeniu będą one różne.
Dzięki wykorzystaniu konsz możliwe jest przetwarzanie produktów czekoladowych o szerokim wachlarzu właściwości. To właśnie one pozwalają na przygotowywanie smakołyków o wysokiej zawartości kakao, czekolad mlecznych, jak również – wszelkiej maści kremów oraz nadzień do wyrobów cukierniczych. Na uwagę zasługuje także ogromna wręcz pojemność nowoczesnych konsz, która to wahać się może od trzech do nawet dziesięciu ton, znacznie zwiększając tym samym moce przerobowe danego zakładu produkcyjnego bądź też przetwórczego.
Maszyny do konszowania czekolady mają również charakter niemalże bezobsługowy oraz opierają się na wykorzystaniu specjalistycznych modułów elektronicznych, dzięki którym urządzenie kontrolować może zaledwie jedna osoba, natomiast pozostali pracownicy mogą zostać przesunięci do innych zadań. Pozytywnie przyczynia się to do wzrostu produktywności w danym przedsiębiorstwie.
Pomimo faktu, że nie należą one do urządzeń najtańszych, maszyny do konszowania czekolady niezwykle korzystnie przyczyniają się one do optymalizacji całego procesu produkcyjnego. Przyspieszają wytwarzanie wyrobów czekoladowych, jak również zmniejszają koszty wytwórcze przy jednoczesnym zwiększeniu zysków generowanych przez właściciela danego zakładu.
Część z nich może zostać przeznaczona na inwestycje. Między innymi na zakup dodatkowych maszyn i urządzeń, dzięki którym poszczególne procesy wytwarzania czekolady oraz smakołyków pochodnych przebiegać będą jeszcze sprawniej i bezpieczniej. Jesteśmy święcie przekonani, że nowoczesne konsze stanowić będą jedną z podwalin po dalszy rozwój branży cukierniczej w naszym kraju, co niezwykle wręcz nas cieszy!